Salibandy Suomessa
Salibandy on yksi Suomen tunnetuimpia urheilulajeja.
Jos salibandy on sinulle aivan tuntematon laji, ytimekkäästi kiteytettynä salibandy on sisätiloissa pelattava pallopeli, joka on saanut paljon vaikutteita jääkiekosta ja jääpallosta. Nykyisen muotonsa salibandy on kehittänyt sählystä, jota pelattiin ensimmäisenä Göteborgin alueella Ruotsissa 1970-luvun alussa. Sählyn harrastuts Suomessa alkoi kasvamaan vuonna 1974, jolloin ensimmäiset sählysarjat alkoivat pyöriä Helsingin yliopistossa opiskelijoiden suuren innostuksen vuoksi. Eroavaisuuksia sählyyn kuitenkin löytyy, vaikka pelivälineet ja -idea molemmissa lajeissa ovat pitkälti samat.
Suomen Salibandyliitto on valtakunnallinen urheilujärjestö, joka perustettiin vuonna 1985. Sen tehtävänä on ”salibandyn ja sählyn harrastajien edunvalvonta ja lajin harrastamisen kehittäminen valtakunnallisesti sekä toimia sählyn ja salibandyn laaja-alaisena mahdollistajana”. Kaudella 2010-2011 joukkueita oli mukana yli 2000. Rekisteröityjen pelaajien mukaan mitattuna (yli 45 000 lisenssipelaajaa) salibandy on Suomen kolmanneksi suosituin palloilulaji jalkapallon ja jääkiekon jälkeen. Salibandyn suosio on tuonut mukanaan myös paljon haasteita lajiliitolle. Maantieteellisesti salibandya pelataan ympäri Suomea.
Mikä on syynä salibandyn suureen suosioon?
Suomen Gallupin SLU:lle tekemän selvityksen mukaan sählyn ja salibandyn harrastajia on Suomessa 354 000 (SLU:n liikuntagallup 2008). Yksi suosion salaisuus on varmasti sen suuri muuntuvuus: sitä voi pelata melkein missä vain, lumessa, nurmellä, hiekkatekonurmella, hiekalla, katuasfaltilla. Salibandy on lajina erittäin mielenkiintoinen: aloituskynnys on erittäin matala sekä alkuinvestointien, että pelaajan taitojenkin osalta, mutta kehittyneimmille löytyy haasteita aina maajoukkue- ja liigatasolta saakka. Toiseksi syyksi on mietitty 90-luvun taloudellista taantumaa, jonka takia liikunnan harrastajat olisivat hiljalleen luopuneet enemmän rahaa vaativista lajeista halvemman ja helpomman mailapelin pariin. Räjähdysmäisen kasvun hallitseminen on tarkoittanut työntekijöiden palkkaamista eri osa-alueille. Eräs suurimmista ongelmista on edelleen harrastuspaikkojen niukkuus.
Salibandyn tulevaisuus?
Tulevaisuus näyttää oikein kirkkaalta salibandyn pelaajille. Lajina se tulee varmasti säilymään keskuudessamme, sillä kuntourheilumuotoa se on yksi parhaimmista. Salibandyn kansainvälinen katto-organisaatio, International Floorball Federation (IFF) perustettiin vuonna 1986. Perustajamaina olivat Ruotsi, Suomi ja Sveitsi. Maailmanlaajuisesti salibandyn lisenssipelaajia on n. 270 000 ja harrastajia reilu miljoona. Tällä hetkellä IFF:ään kuuluu yli 50 jäsenmaata.