Salibandy on suosittu joukkuelaji

Viime vuosina salibandy on lisännyt suosiotaan suomalaisten vapaa-ajan harrastuksena

Salibandyn vapaampi muoto sähly on tuttu lähes jokaiselle suomalaiselle vähintään kouluajoilta. Edellisen 10–15 vuoden aikana myös salibandysta on tullut yhä yleisempi harrastus niin opiskelijoiden kuin työikäisten parissa. Salibandyn suosion kasvua selittänee toisaalta kaikenlaisen kilpaurheilun lisääntyminen suomalaisten vapaa-ajan harrastuksissa ja toisaalta se, että alun perin Ruotsissa 1960-luvulla kehitetty laji on suomalaisille tuttu ja siten joukkueisiin on helppo saada muita vauhdikkaasta joukkuelajista kiinnostuneita pelaajia. Tässä artikkelissa tutustutaan salibandyyn pelinä sekä käydään läpi sitä, miten ja missä lajia voi harrastaa.

Miten salibandya pelataan?

Salibandyssa on kaksi enintään 20 pelaajan joukkuetta. Pelin aikana pelaajia on kentällä kummaltakin joukkueelta enintään kuusi, joista yksi on maalivahti. Joukkueet kisaavat toisiaan vastaan siten, että kumpikin yrittää saada pelattua salibandypallon vastapuolen maaliin. Peliaika koostuu kolmesta 20 minuutin erästä, joiden välillä pidetään kymmenen minuutin erätauko. On olemassa kuitenkin sarjan järjestäjiä, jotka poikkeavat hieman näistä ajoista. Kukin erä alkaa kiistapallolla pelikentän keskipisteestä. Salibandylle tyypillisiä ovat rangaistukset ja epäluonnolliset keskeytykset, jotka jaksottavat muutoin tavanomaisesti etenevää maalintekoon keskittyvää pelinkulkua.

Missä salibandya voi pelata?

Salibandyn pelaamiseen on tarjolla lukuisia harrastusryhmiä ja divisioonatasoja eri paikkakunnilla ympäri Suomea. Suomen Salibandyliiton mukaan eri tason pelaajia on Suomessa yli 350 000 ja salibandy on siten toiseksi suosituin liikuntaharrastus heti jalkapallon jälkeen. Itselle sopivan salibandyjoukkueen löytää parhaiten lajiliiton sivuilta, mistä voi löytää tietoa myös erotuomarikoulutuksesta ja muusta lajin harrastamiseen liittyvästä. Lajiliiton lisäksi lukuisat opiskelijaseurat ja työpaikan harrastusryhmät muodostavat salibandyjoukkueita. Useimmat pelaajat kokevat, että salibandyn pelaamiseen ei kulu kohtuuttomasti rahaa, joten siinäkin mielessä salibandy on mainio vapaa-ajan harrastus.

Mitä salibandyn pelaamiseen tarvitaan?

Salibandyn pelaamiseen tarvitaan pelivälineiden lisäksi pelipaikka sekä eri joukkueet erottelevat pelivaatteet pelaajille. Pelivälineitä ovat mailat, pallo ja maali, joita saa ostettua urheilutarvikemyymälöistä kautta Suomen. Pelipaikat ja muut pelaajat löytyvät helpoimmin seuran tai harrastusryhmän kautta. Harrastustasolla joukkuevaatteet voivat olla vapaamuotoiset, tarkemmat säännöt vaatetuksesta löytyvät lajiliiton sivuilta. Muutoin salibandyn pelaamiseen tarvitaan fyysistä kuntoa, joka tosin kehittyy nopeasti pelatessa, sekä iloista mieltä. Salibandyn pelaamisessa monia viehättää pelin nopeatahtisuus ja sosiaalisuus. Palautumisen kannalta tulee huolehtia riittävän nesteytyksen ja levon lisäksi myös lihaskunnon tasapainosta sekä riittävästä venyttelystä.